3 iul, 2020 Postat de: Talis Lenjerii de Pat In: Sfaturi cum alegem lenjeriile de pat Comentarii: 0 Vizualizari: 3985

Ce este Thread Count-ul (TC)? Totul despre densitatea lenjeriilor de pat.

Dacă te-ai întrebat vreodată ce este TC-ul, de acum nu va mai fi un mister. Vei știi totul despre densitatea lenjeriilor de pat.

Ce este Thread Count ul (TC) și care este numărul ideal de fire  pentru o lenjerie de calitate

 

Tehnic, numărul de fire ( thread count - TC) înseamnă numărul de fire împletite pe o anumită suprafață, de regulă un inch (aprox 2,5 cm patrati).  Se iau în calcul atât firele de lungime (urzeală) cât și de lățime (bătătură). Deci 100 de fire urzeala țesute cu 100 de fire bătătură produc un număr de fire de 200 TC.

 

Numărul ideal de fire pentru așternutul  dvs. depinde în totalitate de tipul de lenjerie pe care doriți să o cumpărați.

 

Un numar mai mare de fire este de cele mai multe ori asociat cu o calitate mai mare a țăsăturii deoarece se consideră că face ca așternutul să fie mai moale și mai durabil – adevărul este însă că sunt mulți alți factori care influențează calitatea așternutului - calitatea fibrei și modul în care este țesută aceasta sunt la fel de importante. 

 

Ce calități fac o lenjerie de pat să fie bună?

 

Construcția țesăturii face o diferență mare în felul în care se simt lenjeriile de pat și de obicei vei avea de ales între  între țesătură ranforce, percale sau satin.

 

Țesătura ranforce este una dintre cele mai populare țesături pentru lenjeriile  de pat. Este o țesătură realizată  100%  din bumbac., are o permeabilitate ridicată la aer, fiind o țesătură sănătoasă și ecologică.  De regulă țesătura ranforce are 145 fire/inch (TC145)  Se obține astfel o țesătură cu o textură moale și foarte durabilă. Atunci când sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile de spălare și manipulare, culorile  își păstrează vitalitatea mult timp. Trebuie avut în vedere că bumbacul ranforce este cea mai accesibilă dintre țesăturile din bumbac 100%.

 

Poți găsi o gamă foarte largă de lenjerii de pat, atât pentru pat dublu cât și single pe TALIS.RO

 

Țesătura percale și poplin – un fir pe deasupra, unul pe dedesubt – atât țesătura tip percale dar și cea tip satin presupun o țesătură strânsă, foarte bine legată.  Un percale cu o calitate decentă are minim o densitate de 180 fire/inch (TC180). Structura țesăturii este una clasică, încrucușată – un strat pe dedesubt, unul pe deasupra, unul pe dedesubt, altul pe deasupra continuând tot așa.

 

În ceea ce privește textura țesăturii tip percale, aceasta este una ușoară dar fermă, cu un finisaj mat. Un percale de calitate se simte precum un tricou clasic polo – este răcoros, aerisit și cu fiecare spălare devine puțin mai moale.

 

Această țesătură este foarte potrivită pentru cei care preferă așternuturi reci, răcoroase, celor cărora noaptea le este cald deoarece țesătura respiră iar materialul este ușor și mai subțire.

 

Țesătura satin - 3 fire pe deasupra, unul pe dedesubt -  este de departe cea mai calitativă dintre țesăturile folosite pentru fabricarea lenjeriilor de pat. Pentru realizarea acesteia se folosește  bumbac cu fibră lungă care face ca firul să fie mai puternic și deci mai rezistent. Țesătura  este supusă unui proces de cardare și pieptănare  prin care sunt înlăturate firele scurte iar în final mercerizare, țesătura devenind mult mai fină și moale. Din cauza acestor procese însă, prețul țesăturii este mai mare comparativ cu cel al lenjeriilor din bumbac 100% ranforce sau percale.

 

Materialul satinat este mai delicat decât o țesătură percale, acesta se simte mult mai mătăsos, are o atingere cremoasă datorită construcției țesăturii care este pe trei straturi. Acest lucru face ca cea mai mare parte a firului țesăturii să fie la suprafață, ceea ce face ca satinul să fie o țesătură moale, având un ușor luciu și o strălucire ca de fildeș. Datorită lungimii mari a firelor folosite în această țesătură dar și datorită structurii sale, satinul este o țesătură cu o textură mai densă și deci mai călduroasă. Densitatea minimă pentru țesătura din satin este de 200-220 fire/inch (200-220TC), calitatea lor fiind una foarte bună însă sunt și lenjerii de pat cu 300TC, diferența dintre cele două fiind una semnificativă în favoarea celei din urmă.

 

În funcție de modul în care este realizată și de numărul de fire, pe TALIS.RO poți găsi următoarele  tipuri de țesătură satinată:

 

  • Bumbac 100% satin, țesătură netedă, 300TC
  • Bumbac 100% satin, țesătură netedă, 200-220TC
  • Bumbac 100% satin, țesătură damask 220 TC
  • Bumbac 100% satin, țesătură jacquard 220 TC

 

 

CONCLUZIE – CARE SUNT CELE MAI CALITATIVE LENJERII DE PAT PENTRU A LE CUMPĂRA:

Vom face această alegere mai ușoară pentru dumneavoastră: iată câteva dintre cele mai bune lenjerii de pat testate personal de noi, grupate după categoriile prezentate mai sus:

         

Lenjerii de pat bumbac 100% satin, 300TC

M4idOm6.jpg

 

Lenjerii de pat bumbac 100% satin, 220 TC 

 

Lenjerii de pat bumbac 100% satin, jacquard

 

Lenjerii de pat bumbac 100% poplin

 

Lenjerii de pat bumbac 100% ranforce 

CadrYUu.jpg     

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu