23 feb, 2017 Postat de: Talis Lenjerii de Pat In: Diverse Comentarii: 0 Vizualizari: 624

Somnul ne face mai destepti?

Somnul este lucrul pe care oamenii il ignora adesea cand sunt ocupati. Mergem la culcare mai tarziu pentru a putea termina munca noastra, aparent mult mai importanta, sau pentru a reusi sa facem lucrurile pe care nu avem timp sa le facem in mod normal.

Daca avem cateva ore, cu siguranta nu ne gandim ca primul lucru pe care ar trebui sa il facem ar fi sa recuperam somnul pierdut.

Se pare ca lipsa de somn a devenit un indiciu pentru masurarea succesului. Adesea auzim oameni laudandu-se ca nu au timp sa doarma mai mult de 5 ore pe noapte, dar acest lucru nu poate decat sa dauneze sanatatii noastre, dar si capacitatii de concentrare.

Studiile au aratat ca daca dormim suficient, mintea noastra este mai odihnita si poate fi folosita la o capacitate mult mai mare. Cu alte cuvinte, somnul ne face mai destepti.

Ce se intampla cu creierul nostru atunci cand dormim?

Somnul este important dintr-o multime de motive si oricat de mult am incerca sa ne luptam cu el, crerul si corpul nostru isi spun cuvantul atunci cand au nevoie de el. Creierul este format din miliarde de neuroni care ne ajuta sa ne amintim lucruri dar si sa luam decizii sau sa rezolvam probleme.

Oamenii de stiinta spun ca atunci cand dormim, creierul nostru creeaza noi sinapse care conecteaza neuronii si astfel devenim mai ageri.

Invatatul si memoria

Daca iti imaginezi o zi din viata ta ca fiind un document la care lucrezi in fata calculatorului, gandeste-te la somn ca la actul de a salva acel document. Daca stingi calculatorul fara sa salvezi, vei pierde majoritatea muncii tale. Acelasi concept se aplica si la creierul nostru atunci cand pastreaza informatia castigata in timpul unei zile. Avem nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte pentru a pastra in totalitate amintirile acumulate in acea zi.

Atentia sporita

Cand suntem obositi, capacitatea noastra de concentrare este diminuata. Atentia noastra este mult mai mica decat ar trebui sa fie, iar noi nici macar nu realizam acest lucru. De aceea avem probleme in a crea noi amintiri cateodata, pentru ca nu avem atentia necesara pentru a face asta.

Dupa cum poti vedea, sunt o gramada de situatii in care nu putem functiona cum trebuie din cauza somnului insuficient. Dormind indeajuns de mult, capatam abilitatile pe care credeam ca le-am pierdut din cauza varstei, fara a lua in calcul adevaratele motive.

Asadar tot ce trebuie sa faci pentru a „deveni mai destept” este sa dormi. Nu iti face griji, de lenjeria de pat ne ocupam noi.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu