27 aug, 2019 Postat de: Talis Lenjerii de Pat In: Sfaturi cum alegem lenjeriile de pat Comentarii: 0 Vizualizari: 1413

Tu ce știi despre lenjeriile de pat? Află totul acum!

Află tot ce ai nevoie despre lenjeriile de pat și nu numai. De azi înainte vei știi exact ce să alegi!

Tu ce știi despre lenjeriile de pat? Află totul acum!

 

Deși poate părea un subiect banal la prima vedere, patul, dormitorul și mai ales lenjeria în care dormim sunt foarte importante. Pentru a avea un somn liniștit, relaxant și odihnitor, trebuie să îndeplinim anumite criterii în alegerea acestor elemente. În acest articol ne vom concentra pe lucrul la care ne pricepem cel mai bine, lenjeriile de pat.

 

Ce trebuie să știi despre lenjerii de pat?

 

Materialul contează!

 

Vom clasifica cele mai importante materiale din care sunt confecționate așternuturile și vom detalia raportul calitate-preț.

 

Bumbac Satinat: Știm, lenjeriile din bumbac satinat se găsesc la tot pasul. Acestea sunt alese de cele mai multe ori datorită prețului scăzut, dar și al calității care este una medie. O lenjerie cu o țesătură mai subțire, dar fină la atingere.

Prețul unei lenjerii din acest material este de obicei cuprins între 60 lei – 120 lei. Acesta se datorează faptului că satinarea se face prin adaosul de microfibră pentru a reduce costurile producției și a obține un produs finit pentru toate bugetele.

Atenție! O lenjerie confecționată din bumbac 100% satinat costă de obicei peste 200 lei. Semnele de întrebare ar trebui puse în momentul în care vezi o lenjerie cu mențiunea bumbac 100% satinat, dar prețul acesteia este 100 lei sau mai puțin.

 

Finet: Acest material a devenit foarte popular în ultimii ani în țara noastră și acest fapt se datorează țesăturii foarte groase. Cel mai bun anotimp pentru a folosi aceste lenjerii este evident iarna, însă cu excepția țesăturii foarte groase, materialul nu este unul foarte diferit de bumbacul satinat, iar calitatea este una medie. Acesta deține de asemenea un adaos microfibră (în jur de 20%), însă este în continuare foarte apreciat în nopțile geroase de iarnă. Nu recomandăm acest produs în timpul verii.

Prețul unei lenjerii din finet începe de la 85 lei și poate ajunge până la maximum 120 lei.

 

Bumbac 100%: Evident cel mai cunoscut material din care se confecționează așternuturile. Acesta mai este cunoscut și ca Bumbac Ranforce, așa că de azi înainte nu vei mai fi confuz atunci când vei vedea această mențiune. Țesătura bumbacului 100% este una puțin mai dură, dar asta din cauză că nu conține microfibră sau poliester, fapt ce îl face foarte calitativ atât din punct de vedere tactil cât și al ruperii, decolorării sau alte incidente neplăcute.

Calitatea este evident una superioară atât bumbacului satinat cât și al finetului, în primul rând pentru că este 100% organic, iar asta înseamnă un tratament plăcut asupra pielii noastre. Bumbacul este recomandat atât în timpul verii cât și iarna. Ce mai, este un All Season excepțional!

Prețul unei lenjerii de bumbac variază între 120 lei și 300 lei în funcție de modul de ambalare, de design și de brandul care o produce. Cele mai importante branduri producătoare de lenjerii din bumbac 100% sunt TAC, Hobby, Majoli și Cottonbox.

De menționat: Bumbacul Poplin este un verișor foarte apropiat al Bumbacului 100%. Acesta are în compoziție doar bumbac de asemenea, dar este un bumbac mai moale și mai fin. Diferența nu este uriașa, dar sesizabilă.

 

Satin Deluxe: Putem spune că am ajuns la vedeta lenjeriilor de pat. Ei bine, abia acum putem vorbi despre Bumbac 100% Satinat, sau așa cum mai este cunoscut “Satin Deluxe”. O țesătură foarte fină și plăcută la atingere, dată de inserția de satin în compoziția bumbacului. Am putea spune că este mai mult o poleială, întrucât compoziția bumbacului rămâne aproape neatinsă, dar diferența este vizibilă. O alegere excelentă fie că vrem să răcorim vara, sau că vrem doar să simțim atingerea îngerilor pe pielea noastră în timpul somnului.

Dacă ar fi să vorbim de preț, acesta este unul ușor ridicat față de bumbacul simplu. O astfel de lenjerie începe de la 250 lei și poate ajunge până la 500 lei sau mai mult. Aici intervine desigur ambalajul (de obicei unul foarte elegant, la cutie), design-ul și producătorul. Tocmai de aceea, o lenjerie din “bumbac 100% satinat” care costă 100 lei, conține evident și o minciună.

 

Bambus: Deși pare greu de crezut, este adevărat. Lenjeriile se confecționează și din fibre de bambus. Substanța care se obține din aceste fibre, este denumită generic vâscoză. De cele mai multe ori, un așternut din bambus conține 50% bumbac și 50% vâscoză. Textura acesteia este una foarte fina și confortabilă, rezultând astfel într-o alegere de top, calitatea fiind una similara cu Satinul Deluxe.

Prețul unei astfel de lenjerii se încadrează între 200 lei și poate ajunge până la 500 lei. Pe scurt, un material foarte calitativ, răcoros și de cele mai multe ori cu un design aparte, producătorii alegând desene tematice cu natură, abstracte și multe altele. Cei mai importanți producători de lenjerii din bambus sunt evident TAC și Hobby Home Collection, branduri cunoscute deja la nivel mondial.

 

Flanel: Intrăm din nou pe teritorul lenjeriilor destinate iernii. Flanelul este un material ușor pufos, flanelat, dar în compoziția sa vom găsi doar bumbac. Este o alegere excelentă pentru anotimpurile geroase, lenjeriile fiind foarte confortabile și plăcute la atingere.

Prețul unei astfel de lenjerii nu diferă foarte mult de cel al lenjeriilor din bumbac clasic, încadrându-se între 170 lei și 220 lei.

 

Cocolino: Aceste lenjerii au aceeași textură și compoziție ca păturile Cocolino. Groase și pufoase, asigură căldura de care avem nevoie pe timpul nopții, dar și confortul cuvenit.

Compoziția este în mare parte compusă din microfibră, “pufoșenia” aceea neputând fi obținută din bumbac, iar prețul unei astfel de lenjerii nu depășește 200 lei.

 

Jacquard: Este timpul să vorbim despre o ușoară confuzie. Părerea generală este aceea că Jacquardul este un material, dar de fapt este o țesătură, similară unei dantele, care poate fi confecționată din bumbac, microfibră, satin, sau alte materiale. O lenjerie din bumbac 100% poate conține inserții de jacquard sub diferite forme. De asemenea, și cuverturile pot conține inserții de jacquard.

Prețul acestor lenjerii este de obicei unul ridicat, procedura fiind una foarte anevoioasă, însă rezultatul estetic este unul excelent.

 

 

Mărimea contează?

 

Ei bine nu atât de mult pe cât am crede. Mărimea la care ar trebui să ne raportăm mai mult este cea a saltelei.

O saltea mai mare de 140cm x 200cm este considerată o saltea dublă (pentru 2 persoane), ceea ce înseamnă că și cele de 160cm, 180cm sau 200cm sunt tot pentru pat dublu. Cearșaful de pat trebuie să fie mai mare decât salteaua pentru un aspect vizual corect, fie că este lăsat atârnat în afara saltelei, fie că este introdus sub saltea.

 

Diferența o fac însă, cearșafurile de pat cu elastic. Un cearșaf cu elastic de 140cm x 200cm se va potrivi doar la o saltea de 140cm x 200cm. La fel, unul de 160cm x 200cm, se va potrivi doar la o saltea de 160cm x 200cm, și tot așa.

 

Dacă mărimea patului este pentru o singură persoană (sunt 140cm x 200cm) se recomandă lenjeriile cu un cearșaf de pat de 160cm x 200cm sau mai mari. Regula cearșafului cu elastic se aplică și aici!

 

Mărimea pernelor contează însă. În zilele noastre, pernele pătrate (70cm x 70cm) au devenit tot mai incomode și au început să dispară de pe piață. Producătorii au început să confecționeze cu preponderență perne dreptunghiulare, 50cm x 70cm, mult mai confortabile și mai indicate pentru o poziție corectă a gâtului, spatelui și a capului. Tocmai din acest motiv, și lenjeriile de pat conțin de cele mai multe ori doar fețe de pernă dreptunghiulare.

 

Cum spălăm lenjeriile de pat?

 

Simplu! Orice lenjerie de pat se poate spăla folosind mașina automată. Temperatura de spălare nu este dată neapărat de materialul din care este confecționată, ci mai degrabă de imprimeu.

 

Temperatura ideală de spălare este 30 grade celsius în cazul lenjeriilor colorate și 60 grade celsius în cazul celor simple, uni, în special albe. Folosirea înălbitorilor chimici nu este recomandată.

 

Calcatul nu este obligatoriu, mai ales dacă lenjeria a fost întinsă pentru a fi uscată, însă o poți face fără probleme la temperaturi medii.

 

Acum știi cele mai importante lucruri despre lenjeriile de pat. Alege întotdeauna modelul care îți place, dar nu uita de material. Doar tu știi ce ți se potrivește cel mai bine.

 

Ai nelămuriri? Ne poți întreba orice, oricând smile

Comentarii

Lasa-ne un comentariu